Forum • Labrador fan club

Labradorizuj se na Labrador fan club-u!!!
Ukoliko imate problema na naslovnoj strani,što Vam se cela naslovna stranica pomera sa desna na levo,pokusajte umesto ,,internet explorer'a" da koristite ,,operu" ili ,,mozilla firefox". Nešto više o tome pročitajte u forumu ,,kritike,ideje,pohvale,obavestenja..." u temi ,,savet u vezi sa internet explorer-om".
Hvala na razumevanju.
LFC Team

komanda zabrane "fuj"

Delite

johnyAstor
    Admin

Broj poruka: 1713
    ime psa: Astor
    Datum upisa: 13.09.2008

komanda zabrane "fuj"

Počalji  johnyAstor taj Pon Dec 01, 2008 11:36 am

Da bi se sprečila ili predupredila neka nepoželjna radnja, kod psa se razvija uslovni refleks na komandu „fuj", koja označava zabranu.

Bezuslovni nadražaj za razvijanje ovog uslovnog refleksa je bol izazvan trzajem povodnika prikačenog za šiljatu ogrlicu ili udarcem korbača po slabinama. Komandu „fuj" i bezuslovni nadražaj bola treba sinhronizovano primeniti onog trenutka kad je pas spreman da uradi nešto što je nedopušteno.

Komanda „fuj" se izgovara oštrim i pretećim glasom i samo onda kada je to neophodno. Ovu komandu ne treba koristiti bez naročite potrebe, jer će u protivnom ona izgubiti svoj značaj.

Za mesto obuke se odabira mesto gde ima dosta različitih spoljašnjih nadražaja. Psu se oko vrata stavlja oštra ogrlica i pušta se na pola dužine povodnika. Ako pas samovoljno pokuša da se baci na neku životinju ili na nekog prolaznika, izgovara se komanda „fuj" i istovremeno se naglim trzajem povodnika pas zaustavlja. U slučaju da se pas u takvom trenutku nalazi u neposrednoj blizini dresera, ovaj uz komandu „fuj" mora upotrebiti korbač. Kad pas izvrši zapovest, treba ga nagraditi.

Jačina udarca korbačem ili trzaja povodnika treba da odgovara fizičkom stanju psa i njegovom karakteru.

Kada se izdresira da reaguje na komandu „fuj" bez primene bola, prelazi se na složeniji vid obuke. Dužina povodnika se sve više produžava, a na kraju se pas pušta da se potpuno oslobodi. Svaki put kad pas pokuša da se baci na nadražaj, dreser koristi povodnik ili oštru ogrlicu i korbač.

Komanda „fuj" se koristi i kad pas bez dozvole dresera uzima hranu iz ruku nepoznatog čoveka ili sa zemlje.

Može se smatrati da je uslovni refleks na komandu „fuj" dobro razvijen tek onda kada pas koji se slobodno šeta i koji vidi nadražaj koji ga je ranije nadraživao, odmah trči ka dreseru ili se baca na čoveka koji mu nudi hranu.

jasmina79

Broj poruka: 1388
    Godina: 33
    ime psa: Dante
    Datum upisa: 26.09.2008

Re: komanda zabrane "fuj"

Počalji  jasmina79 taj Pon Dec 01, 2008 7:23 pm

Moj pas zna vrlo dobro sta znaci rijec "fuj" ali to jednostavno ne pali kada je hrana u pitanju,cak i kada se radi o starom kruhu kojeg nadje dok setamo.Svaki put mu moram otimati iz usta.A sto se tice drugih prilika jako dobro reaguje na tu naredbu

TyKy

Broj poruka: 809
    Godina: 23
    ime psa: REA
    ime psa: IGNIS, KALIOPI

Počalji  TyKy taj Uto Dec 02, 2008 2:30 pm

I moji psi odlicno znaju sta znaci komanda fuj. Ali isto kao i Dante, ni Rea ni Ignis ne reaguju na nju kad je hrana u pitanju! pirat

jasmina79

Broj poruka: 1388
    Godina: 33
    ime psa: Dante
    Datum upisa: 26.09.2008

Počalji  jasmina79 taj Sre Dec 03, 2008 10:39 am

Kako su svi isti kada je hrana u pitanju,nema veze jesu li gladni ili su jeli prije 5 minuta Smile

johnyAstor
    Admin

Broj poruka: 1713
    ime psa: Astor

Počalji  johnyAstor taj Sre Dec 03, 2008 12:20 pm

pa kada su labradori u pitanju.... Smile

Straw

Broj poruka: 6
    Godina: 30
    ime psa: Fleki
    ime psa: Fleki
    Datum upisa: 07.02.2010

Počalji  Straw taj Ned Feb 07, 2010 4:06 pm

ma ja sam fuj i prestao da koristim jer je nemoguc! dok je na povodcu i blizu noge ume jos i da poslusa, ali ako je pusten, katastrofa!! tada jos pocne da bezi pa imam muku i da ga uhvatim... Mad

milena_ness

Broj poruka: 10
    Godina: 26
    ime psa: Iker
    ime psa: Iker
    Datum upisa: 22.12.2009

Počalji  milena_ness taj Čet Feb 11, 2010 2:47 pm

smejem se ali uopshte nije smeshno. SVI su isti! Mene najvishe ume da izludi to shto kada je vezan i kazem fuj slusha bez izuzetka, ali zato kada je pushten i nadje neku kosku, ne samo da ne konstatuje FUJ, nego josh i digne rep i veselo skakuce, znajuci da mu ne mogu nishta jer ga je nemoguce uhvatiti

FREJA

Broj poruka: 250
    Godina: 35
    ime psa: Anabela
    Datum upisa: 23.12.2010

Počalji  FREJA taj Pon Jan 31, 2011 8:19 am

I kod mene je ista situacija! NEMA SANSE da je uhvatim ako nesto nadje da jede!
    A cim izadjemo i ne daj boze da je pustim sa povodca, a moram da se izdivlja,krece histericno da trazi sta ce da pojede!
    Ali danas me je izludela!!
    Nasla je kosku ko kamen tvrdu, sto znaci da mogu satima da je jurim i cekam da zavrsi!
    Za to vreme sam ja dozivela nervni slom!! What a Face
    Najblize sto mogu da joj pridjem su tri metra! Znaci, SANSE NEMA da je uhvatim.
    Ma nista ne pomaze! Ni fuj, ni Ne, ni dodji, ni keksici,ni kao da krecem kuci i ostavim je,ni bacanje necega pored nje da se trgne...ni pas nije uspeo da je namami da se igraju ( kad vidi psa, odlepi i krece da se igra ali ni to nije pomoglo) i onda sam shvatila da sam u nemogucoj situaciji!
    Da ne pominjem da je sve to bilo u pola 7 UJUTRU!!
    Onda sam moljakala prolaznike, djubretare,vlasnike pasa da mi pomognu, blamirala se ko kreten...ni to nije pomoglo!
    E kad je napokon posle 100 sati savladala tu kost,okrene se i krene i dalje histericno da trazi jos.
    POLUDELA SAM!!!!
    Na kraju mi je jedna zenica sa psom pomogla tako sto smo krenule sa njenim psom do naseg ulaza.I kad sam uspela da je namamim u ulaz zgrade, toliko sam bila besna da sam je samo stavila na povodac, uvela u lift i tako sa sve povodcom ubacila u stan i izasla odmah da se smirim da posle ne zazalim!

Berna

Broj poruka: 4007
    Godina: 27
    ime psa: Cookie - Kuki
    Datum upisa: 25.07.2009

Počalji  Berna taj Pon Jan 31, 2011 8:38 am

A da uzmes fleksi dok ne dodje Zeljko? Imam ja jedan, mogu da ti pozajmim.

FREJA

Broj poruka: 250
    Godina: 35
    Datum upisa: 23.12.2010

Počalji  FREJA taj Pon Jan 31, 2011 9:26 am

MOLIM TE da mi pozajmis!
    Poludela sam!
    A ne mogu sa onim kanapom od 10m obe se uvezemo!

Berna

Počalji  Berna taj Pon Jan 31, 2011 9:30 am

Saljem ti p.p.

Sasska

Broj poruka: 1213
    Godina: 31
    ime psa: Ra
    Datum upisa: 08.09.2010

Počalji  Sasska taj Pon Jan 31, 2011 9:36 am

ufff ... ti bre sestro imas zivce vezane u cvorove... ja bi je odavno istukla i to debelo... sto kaze Berna na fleksi i nemas brige...

yovanna

Broj poruka: 1344
    Godina: 29
    ime psa: Bea
    Datum upisa: 10.05.2009

Počalji  yovanna taj Pon Jan 31, 2011 10:21 am

U potpunosti se slazem sa Sasskom imas zivce svaka ti cast! Odmene bi dobija baje i to dooooooobree!A ako je resenje fleksi onda uzimaj,bolje nego da ludis svaki dan!

Berna

Počalji  Berna taj Pon Jan 31, 2011 10:44 am

Narode ne, batine nisu resenje ja se bojim da ne upropaste skroz stvar, Anabela je uzasno uplasena i nepoverljiva prema ljudima, to bi unistilo njen odnos sa svojom gazdaricom prema kojoj jedino ima poverenja! Na fleksi dok ne dodje dreser i nema gde. Znaci ja tako nepoverljivog labradora prema ljudima nisam videla! Mazim je i ona se izmice...

Sasska

Broj poruka: 1213
    Godina: 31
    ime psa: Ra
    Datum upisa: 08.09.2010

Počalji  Sasska taj Pon Jan 31, 2011 11:04 am

Nisu resenje za Anabelu to nismo ni rekli to je bio samo komentar Very Happy

Sada je Pon Maj 21, 2012 9:49 am