Forum • Labrador fan club

Labradorizuj se na Labrador fan club-u!!!
Ukoliko imate problema na naslovnoj strani,što Vam se cela naslovna stranica pomera sa desna na levo,pokusajte umesto ,,internet explorer'a" da koristite ,,operu" ili ,,mozilla firefox". Nešto više o tome pročitajte u forumu ,,kritike,ideje,pohvale,obavestenja..." u temi ,,savet u vezi sa internet explorer-om".
Hvala na razumevanju.
LFC Team

Dresura

Delite

B Boy

Broj poruka: 1
    Godina: 18
    ime psa: Cezar
    ime psa: Cezar
    Datum upisa: 23.10.2009

Dresura

Počalji  B Boy taj Pet Okt 23, 2009 11:11 pm

Nedawno sam kupio labradora i zelim da ga dresiram kako da zapocnem u koracima jel stwarno e zelim da pogresim..... Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question

jasmina79

Broj poruka: 1388
    Godina: 33
    ime psa: Dante
    Datum upisa: 26.09.2008

Re: Dresura

Počalji  jasmina79 taj Sub Okt 24, 2009 7:51 am

Koliko je pas star?Da li mislite na profesionalnu dresuru?

Straw

Broj poruka: 6
    Godina: 30
    ime psa: Fleki
    Datum upisa: 07.02.2010

Počalji  Straw taj Ned Feb 07, 2010 3:27 pm

Pozdrav svima, nov sam ovde ali zelim da se ukljucim...
    Imam labradora koji uskoro puni 2 god, jezivo je razmazen (nasa greska) a sada bi hteli to polako da ispravljamo.
    Slusa povremeno i selektivno, odnosno stvari koje on hoce i kad je raspolozen! Najveci mi je proble sto ne smem da ga setam bez povodca zbog saobracaja, drugih pasa i najveceg problema-KOSTIJU KOJE REDOVNO PRONALAZI pa se cesto desava proliv...
    Kako to da resim, mogu li sam ili mi je neophodan dreser?

Berna

Broj poruka: 4007
    Godina: 27
    ime psa: Cookie - Kuki
    Datum upisa: 25.07.2009

Počalji  Berna taj Ned Feb 07, 2010 9:25 pm

Straw ::Pozdrav svima, nov sam ovde ali zelim da se ukljucim...
    Imam labradora koji uskoro puni 2 god, jezivo je razmazen (nasa greska) a sada bi hteli to polako da ispravljamo.
    Slusa povremeno i selektivno, odnosno stvari koje on hoce i kad je raspolozen! Najveci mi je proble sto ne smem da ga setam bez povodca zbog saobracaja, drugih pasa i najveceg problema-KOSTIJU KOJE REDOVNO PRONALAZI pa se cesto desava proliv...
    Kako to da resim, mogu li sam ili mi je neophodan dreser?

Mi imamo isti problem (samo bez tih kostiju). Pokusavala sam sa raznim savetima koje sam nalazila na internetu, cak sam provela sate i sate gledajuci videe na YouTube-u, i na kraju zakljucila da necu moci sama.
    Tako da sam se obratila dreseru, dolazi sutra, pa cemo videti hoce li sta biti (to mi je jedina nada). Zao mi je da ga ne pustim sa povoca, kad voli da trci i kad je tako srecniji...

Straw

Počalji  Straw taj Pon Feb 08, 2010 12:03 am

ajde vidi kako ide to sa dreserom i da li rade na normalan nacin, tj bez onih elektro ogrlica i sl...pa mi javi utiske da znam da li da pocinjem sa dreserom.i javi mi cenu...hvala!

Berna

Počalji  Berna taj Pon Feb 08, 2010 9:29 am

Dva su razloga zbog kojih sam se obratila konkretno ovom dreseru, a to je:
    1. Vlasnik moze uvek biti prisutan casovima dresure
    2. Pas nece biti dresiran metodama koje vlasnik ne odobrava

Ne presudno, ali i dalje znacajno za mene je ovo:

1. Neces dobiti "gotovog dresiranog psa" nego ces morati i sam da se potrudis prilikom dresure (ovo isto po zelji vlasnika)

E sad, to sam cula za doticnog dresera, ali cu o licnom iskustvu sa njim i prilikom dresure pisati u nasoj temi pri odeljku "Predstavite svog labradora", tako da mozes tamo da pratis Very Happy

johnyAstor
    Admin

Broj poruka: 1713
    ime psa: Astor
    Datum upisa: 13.09.2008

Počalji  johnyAstor taj Pon Feb 08, 2010 9:33 am

Sta je clan za primer... Very Happy Very Happy Very Happy

Straw

Počalji  Straw taj Pon Feb 08, 2010 11:33 pm

sjajno, hvala puno...
    praticu vas napredak!!

jasmina79

Broj poruka: 1388
    Godina: 33
    ime psa: Dante
    Datum upisa: 26.09.2008

Počalji  jasmina79 taj Uto Feb 09, 2010 8:54 am

Berna ::Dva su razloga zbog kojih sam se obratila konkretno ovom dreseru, a to je:
    1. Vlasnik moze uvek biti prisutan casovima dresure
    2. Pas nece biti dresiran metodama koje vlasnik ne odobrava

Ne presudno, ali i dalje znacajno za mene je ovo:

1. Neces dobiti "gotovog dresiranog psa" nego ces morati i sam da se potrudis prilikom dresure (ovo isto po zelji vlasnika)

E sad, to sam cula za doticnog dresera, ali cu o licnom iskustvu sa njim i prilikom dresure pisati u nasoj temi pri odeljku "Predstavite svog labradora", tako da mozes tamo da pratis Very Happy

Berna da li mozes da nastavis ovdje?Tako da novi clanovi koje zanima dresura lakse nadju...?

Berna

Počalji  Berna taj Čet Feb 11, 2010 5:35 pm

Mogu.

Evo ovako stoje stvari.

Kuki je imao 3 casa, a vec je drugi pas. Ono sto je moj problem bio i na cemu radimo, jesu komande "pored" i "dodji". Sad vec imam poverenja u njega i setam ga parkom bez povoca, iako bez dresera izbegavam druge pse.

Moram za pocetak odmah da kazem - dreser nije "positive reinforcement trainer". Koristi pozitivno potkrepljenje, naravno, za sve sto pas dobro uradi, ali koristi i negativno, odnosno korekciju. Korekcije su 2 (prong ogrlica i dugacak kanap i remote collar odnosno svima dobro poznati teletakt). Iz ovoga zakljucujete da pripada tradicionalnoj skoli dresure.

Ono sto je bitno pre nego sto izvedete bilo koji zakljucak iz metoda koje koristi, jeste da ove spravice ukoliko se upotrebe u pravo vreme i od osobe koja zna kako da ih upotrebljava, ne samo da su bezopasne po psa, nego dovode do uspeha. Ovo kazem jer znam da je zastupljeno misljenje protiv kaznjavanja (ja volim da ga zovem korekcija), te sam i sama bila neodlucna i vrlo sumnjicava po pitanju njihovog koriscenja.

Pored ove uspesne promene kod Kukija (pojacana komanda "dodji" kao i ucenje komande "pored"), jako mi je bitno sto ja radim sa psom. Dreser mi je objasnio sta i kako, jedino sto on radi korekciju (jako bitna stvar je uvremenjenost korekcije). Prosli put se on cak i sakrio da ga Kuki ne vidi i davao mi je instrukcije preko telefona, a ja sam sa Kukijem radila.

Eto to je za sad. Jako pozitivno iskustvo, jako sam zadovoljna psom. Polako krecem da imam poverenja u njega kad ga pustim sa povoca. Sad pravimo malu pauzu, pa nastavljamo u subotu.

Ako neko hoce da pita nesto, nek pita slobodno Very Happy

thedule

Broj poruka: 400
    Godina: 32
    ime psa: Alba
    ime psa: Bardo
    Datum upisa: 30.11.2009

Počalji  thedule taj Sub Feb 13, 2010 7:41 pm

Sta je to pojacana komanda "dodji"?

I kako se to radi?

Berna

Počalji  Berna taj Sub Feb 13, 2010 7:48 pm

Pojacana komanda "dodji" znaci da pas dolazi svaki put kad ga pozoves, pod bilo kojim uslovima (juri ka drugom psu, igra se sa drugim psom, njuska nesto, i sl.). Dobro je poznato da pas u principu zna komandu,a da je iz nekog razloga ne ispuni, zato sto mu je nesto drugo interesantnije.

Konkretno nas dreser je uspeo jako da pojaca ovu komandu kod Kukija korekcijom za svaki put kad ne ispuni komandu, i pohvalom svaki put kad je ispuni (sto je u principu cela filozofija bilo koje komande).

Ferhatinho

Broj poruka: 343
    Godina: 26
    ime psa: Eddie
    ime psa: eddie
    Datum upisa: 05.08.2009

Počalji  Ferhatinho taj Ned Feb 14, 2010 12:06 am

nesto ne shvatih najbolje kako vrsi te korekcije. ako ti nije tesko malo mi opsisi, zanima me zbog mog psa.

Isto tako me znaima komanda "dođi" iz razloga što Eddie zna vrlo dobro šta to znaci ali kada je nesto zanimljivije od mene, nema šanse da dođe. Kako ga istrenirati na to? i također, vrlo dobro zna "fuj" ali ne izvrsi u slučaju da naiđe na neku ukusnu hranu. za sve ostalo (grickanje povoca i nejestivih predmeta, pijenje vode iz lokve itd.) poslusa. Pa bih te molio da nam daš neki savjet. Znam da ti za to plaćaš a nama savjete daješ besplatno pa ti se od srca zahvaljujem. I ako nije tajna koliko u prosjeku košta jedna takva obuka?

Berna

Počalji  Berna taj Ned Feb 14, 2010 9:31 am

Naravno da se necu stekati za odgovore posto ja placam a savete dajem besplatno Very Happy Uopste nije u tome poenta, vec u tome sto sa savetima treba biti jaaaako oprezan, obzirom da pogresna upotreba sredstava za korekciju, a posebno teletakt-ogrlice, moze da dovede do nezeljenih ponasanja kao sto su strah, agresivnost i sl.

Ideja je, u grubim crtama, sledeca (napisacu za komandu dodji)- Kukijeva paznja je zaokupljena necim drugim (njuskanje, drugi pas), ja ga pozovem da dodje (konkretno, pljeskanje rukama, "Kuki dodji"). Ako dodje, tj. okrene se ka meni i krene ka meni, odmah mu kazem "bravo dodji" i kad stigne ispred mene, pomazim ga, pohvalim ga, i opet "bravo dodji". Medjutim, ako Kuki odbije poslusnost i nastavi da njuska, ili cak krene ka drugom psu posle mog pljeskanja i poziva da dodje, sledi korekcija, bilo trzajem kanapa ili teletakt-ogrlicom. Jednom se tako pogubio kad smo je prvi put upotrebili, da nas se totalno pogubio, na kraju sam morala da mu se priblizim, naravno, kad je dosao usledila je pohvala "bravo dodji".

Psa nikako ne treba tuci ili grditi kada dodje do vas (jer on onda misli da ne kaznjavate to sto nije hteo da dodje, vec sto je dosao).

Za komandu "fuj" zaista ne znam jer na tome ne radimo, posto Kuki (Boze hvala ti) taj problem nema.

Jos jednom moram da napomenem da ja ne radim korekciju (ja sam pozovem Kukija, hvalim ga, a korekciju radi iskljucivo dreser) i da je uvremenjenost korekcije jako bitna kako bi pas shvatio sta ne zelimo od njega i kako ne bi povezao to sa necim desetim - sto bi stvorilo pogresnu asocijativnu vezu i mogucno neki novi problem. Takodje, budite oprezni ako trazite kako dresiraju pse u videima sa YouTube-a e-collar (teletakt) ogrlicom - primetila sam mnoge zloupotrebe (psu ne da komandu, a kazni ga, daje korekciju suvise cesto pa se pas navikne (habituira) na intenzitet i onda intenzitet konstanto pojacavaju, i sl.).

Takodje moram reci, naravno ne u cilju reklamiranja dresure, vec za dobrobit vasih pasa, da sam i ja 3.5 godine pokusavala i davilicama i poslasticama psa da naucim da ne ide kod drugih pasa i da ide uz nogu, a nije mi uspevalo. Dakle, budite jako oprezni, i savetujem da ako zelite da koristite teletakt ogrlicu za korekciju, da najpre zatrazite od nekoga ko ume sa njom da radi, da vam demonstrira kako i isprica sve detalje (ja ih nazalost ne znam)

Very Happy

Berna

Počalji  Berna taj Ned Feb 14, 2010 10:23 am

E da, cena osnovne obuke je razlicita od dresera do dresera, krece se u nekom opsegu 200-350 evra, obuhvala osnovne komande (dodji, sedi, lezi, fuj to, stani, pored), a postoji i obuka po zelji vlasnika (mi ucimo 2 komande).

Dresera ima raznih i ne treba imati slepo poverenje u njih, ja sam ovog nasla po preporuci i jako sam zadovoljna. Najbolji znak da li je dreser dobar ili ne dace vam vas pas (pas treba da se raduje svom dreseru, a ne da ga se plasi).

Sada je Pon Maj 21, 2012 10:19 am